Dagboek

Aantal berichten: 108
Ga naar:   

De eerste echo

05 februari 2019

Omdat Mama zó zie was mochten we vandaag komen voor een echo. 

Joy, jij mocht lekker bij je grote zus blijven. Je hebt twee ene en half uur liggen slapen terwijl Mama weg was.

Zodra het apparaat op mijn buik kwam was de kleine Pip al in beeld, piepklein met een kloppend hartje! Wat een prachtig gezicht al is het de vijfde keer. Mama belde gelijk Papa en die moest bijna huilen. Oh kleine Pip, je bent zó gewenst! Over drie weken krijgen we nog een echo om te kijken of alles goed gaat. Mama had berekend dat ik vandaag 8 weken en 3 dagen zwanger was maar de verloskundige zei 8 weken en 2 dagen. Ja natuurlijk, het was ook al na twaalven.. 

Nog héél even is dit ons geheimpje, over twee weken mag iedereen weten dat er een baby bij ons komt! ♡

8 weken zwanger!

02 februari 2019

Moeder: 

Last van een verstopte neus? Dit is heel gewoon tijdens een zwangerschap. Ook kun je spontaan neusbloedingen krijgen. Het helpt om een luchtbevochtiger in huis te gebruiken. Je voelt je nog steeds moe, misselijk en misschien zelfs duizelig, een kindje maken is zwaar werk voor je lichaam. Probeer je rust te pakken. Als je zwanger bent van je eerste kindje, zal dit misschien wat makkelijker gaan dan wanneer je al kinderen hebt rondlopen. Mocht je je ondanks extra rust momenten niet beter gaan voelen, dan kun je overwegen om een zwangerschapsvitamine te gaan slikken. Bij de drogist kunnen ze je daarin adviseren.

Baby: 

Je baby is 3 cm lang en weegt 2 gram. De komende weken zal je baby ongeveer een centimeter per week groeien. De handjes van je kindje zijn zo groot als een erwt. Aan die handjes zitten al vingertjes en een duim. De beentjes hebben al knieën enkels en tenen. De spieren zijn al dusdanig ontwikkeld dat hij of zij kan bewegen. Hier voel je niets van, maar een echo zal je zien dat je kindje naar je zwaait. In de negende week wordt de borstholte gescheiden van de buikholte door een spierrand die zich later ontwikkelt tot een middenrif, dat heel belangrijk is voor het ademhalen. Het gezichtje krijgt ook steeds meer vorm. Zelfs de oogjes zijn al ontwikkeld, maar daar zit nog wel weefsel overheen. We spreken vanaf deze week niet meer van een embryo, maar van foetus. Dat is Latijn voor 'kind'.

♡ De baby weegt nu ongeveer 0,517 gram en is ongeveer 2,0645 centimeter lang ♡

Mama ziek..

29 januari 2019

Nadat jij zo ziek bent geweest was ineens Mama aan de beurt. En Mama is echt nooit ziek! Nu is Mama zelfs zó ziek (waarschijnlijk vanwege een ontstoken kies die vorige week is getrokken) dat Papa niet is gaan werken om voor jou te kunnen zorgen. 

Mama hield geen druppel vocht en geen hap eten binnen. Hele hoge koorts en Papa heeft haar gedwongen om naar de huisarts te gaan. Een opname zat er heel dichtbij maar gelukkig sloeg de medicijnen tegen het overgeven snel aan en knapte Mama heel langzaam op. Het is nu een week aan de gang en Mama is er kog lang niet, ze heeft zich zelfs ziek gemeld voor het eerst in jaren(!!), maar heel langzaam is er verbetering. 

En nu is het tijd voor zomer, mooi weer en heel veel vitamines zodat er niemand meer ziek is! ♡

7 weken zwanger!

26 januari 2019

Moeder:

Ga alvast op zoek naar een verloskundige, alhoewel de eerste afspraak pas tussen de 10-12 weken zal zijn. Bij het eerste bezoek zul je een aantal onderzoekjes ondergaan.

Urineonderzoek (proteïne, hCG, enz.)

Bloeddruk

Gewicht

Grootte van je baarmoeder

Bloed

Familiegeschiedenis

Vraag bij je vader, moeder of broer/zus welke complicaties met betrekking tot de zwangerschap in de familie voorkomen. Vraag ook na welke ziekten die van invloed zijn op de zwangerschap in de familie voorkomen. Je verloskundige of gynaecoloog zal hier naar vragen. Maak ook alvast een lijstje met vragen voor je verloskundige

Baby: 

Je baby is nu 2 cm groot. De inwendige organen van de baby zijn nu helemaal gevormd en zullen de komende weken alleen maar groter groeien. Het maagje produceert maagsappen en de lever maakt bloedcellen aan. De achterzijde van de hersenen is al goed zichtbaar. De hersentjes beginnen te functioneren. Verder worden deze week worden de geslachtsorganen gevormd, de jongens krijgen testikels en de meisjes eierstokken. Ook gaat het kindje nu spontaan bewegen, ook al voel je dit nog lang niet. Ook wordt er deze week hard gewerkt aan beenderen en gewrichten. Piepkleine vingerkootjes.....bijna klaar om te tellen! Het is leuk om te weten dat je baby nu nog heel kleine zwemvliesjes heeft, wat de vergelijking met een kikkervisje (spermacel) goed laat zien. Het hartje klopt stevig met een duidelijk ritme. Op een echo is dit goed te zien. Het is met een doptone helaas nog niet te horen.

♡ De baby weegt nu ongeveer 0,176 gram en is ongeveer 1,0647 centimeter lang ♡

6 weken zwanger!

19 januari 2019

Moeder:

De hormonen kunnen jouw lichaam aardig dol maken. Misschien ben je heel erg misselijk, en ook wisselt je stemming misschien vaak van blij naar verdrietig. Misschien merk je wel dat je onder invloed van de hormonen ook sterker ruikt. Je gezicht kan wat oneffenheden vertonen door de veranderingen in je hormoonpeil. Hierdoor kan je ineens teruggezet worden in je puberteit! Al een beetje gewend aan de gedachte van je zwangerschap? Kom je in aanmerking voor een vlokkentest, informeer nu dan alvast bij je verloskundige. De test vindt later in de zwangerschap plaats. 

Baby:

Je kindje heeft al armpjes. De handpalmen van je kindje worden deze week zichtbaar. Er wordt nu ook hard gewerkt aan het geslacht van je kindje. Ook al is dit nu nog niet zichtbaar, de organen zijn in aanbouw. Ook het hoofdje krijgt meer vorm met ogen, een neus, neusgaten en een mond. Het hoofdje is in verhouding met de rest van het lijfje ontzettend groot, maar dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Bij een vaginale echo zul je nu ook heel duidelijk het hartje van je kindje zien kloppen. Je kindje is nu zo groot als de nagel van je pink.

♡ De baby weegt nu ongeveer 0,109 gram en is ongeveer 0,5531 centimeter lang ♡